Eläinnäyttelijät

Koirat näyttelijöinä

Elokuva-, tv- ja radiotuotantoihin osallistuminen on laji, johon ei voi valmistautua sääntökirjaa lukemalla. Käsikirjoitus kohtauksiin tietysti on, mutta sen saattaa saada niin myöhään, ettei harjoitteluaikaa juuri jää. Lisäksi ohjaajalla voi olla oma näkemyksensä siitä, mitä koiran pitää käytännössä tehdä.

Tärkeintä näyttelijäkoiran valmistautumisessa onkin jatkuva pohjataitojen harjoitteleminen. Rauhoittuminen on ykköstaito, sillä kuvauspäivistä suurin osa on oman vuoron odottelua. Häiriötreenit ovat isossa roolissa, sillä kuvissa ollessaan koira ei saa kiinnittää huomiota ympärillä hyörivän kuvausryhmän ihmisiin eikä kalustoon. Koiran pitää usein olla vieraan ohjattavissa, ja näyttelijällä ei välttämättä ole koirakokemusta. Joskus ohjaan koiran asentoja, liikkeitä tai katsetta kaukaa kuvan ulkopuolelta. Ja niin, joskus minutkin heitetään rooliin koiran mukana!

Tuotantoja, joissa Tikkujuttu on ollut mukana

Kun fiktiiviseen tarinaan haetaan saksanpaimenkoiraa, tarkoittaa se useimmiten, että meille napsahtaa virkakoiran tai -koirakon rooli! Muitakin rooleja on toki ollut. Olen saanut koirieni kanssa osallistua moneen mielenkiintoiseen projektiin, mm.:

Elokuvat

  • DUAL. Avustajina Taika ja Katja, eläintenkouluttajana Katja Kontu. Ohjaaja Riley Stearns. XYZ Films. DUAL on ensimmäinen kokonaan Suomessa kuvattu Hollywood-elokuva. Se kuvattiin vuonna 2020 ja tuli ensi-iltaan 2021.

TV-sarjat

  • Hautalehto: Kylmä syli. Avustajina Kaiku ja Katja, eläintenkouluttajana Katja Kontu. Ohjaaja Petri Kotwica. Solar Films. C More / MTV. Sarja kuvattiin vuonna 2021 ja osallistuimme yhteen kuvauspäivään.
  • Pahan väri. Avustajana Kaiku, eläintenkouluttajana Katja Kontu. Ohjaajat Olli Ilpo Salonen, Aleksi Delikouras. Warner Bros. International Television Production Finland. C More. Sarja kuvattiin vuonna 2020 ja osallistuimme yhteen kuvauspäivään.
  • Kevyttä yläpilveä. Massin roolissa Taika, eläintenkouluttajina Tuire Kaimio & Katja Kontu. Ohjaaja Taavi Vartia.  Warner Bros. International Television Production Finland. Elisa Viihde / Nelonen. Sarja kuvattiin kesällä 2019, jonka mittaan Taikalla oli useita kuvauspäiviä.
  • Ei Haukku haavaa tee. Avustajina Taika ja Katja, eläintenkouluttajana Tuire Kaimio. Ohjaaja Olli Ilpo Salonen.  Aito Media. Elisa Viihde / Nelonen. Sarjan 1. kausi kuvattiin 2019, ja esiinnymme jaksossa 7.

Radio

  • Toivon yö 1.7.2017: Meijän Milla tuntee just usein iltasin niinku suruu -kuunnelma. Roolissa Taika, eläintenkouluttajina Tuire Kaimio & Katja Kontu. Ohjaaja Maria K. Mononen. Yle, Radio Suomi. Tämä oli erityisen jännittävä radiokeikka, sillä kyseessä oli suora lähetys, jossa Taika piti saada mm. läähättämään ja haukkumaan oikeaan aikaan, ja tietenkin ilman sanallisia vihjeitä. Vain joitakin "koirakuorotaustoja" äänitettiin jo päivällä etukäteen muiden koirien kanssa.

Mainokset

  • Noise Fear Buddies. Orionin mainosmalleina Tikku ja Taika, eläintenkouluttajana Tuire Kaimio.

Tikun ura eläinnäyttelijänä starttasi aikoinaan Koirakoulu Vision eläinnäyttelijäkoulusta. Niihin aikoihin (2015) sijoittuu myös yksi ikimuistoinen keikkani näyttelijälampaanhoitajana Helsingin keskustassa! JVG:n musiikkivideon roolissa Sepe, eläintenkouluttajina Tuire Kaimio & Sari Paavilainen 

Jälkistartti - Lähde mukaan helposti verkossa!